Kovintrade

Solarni kolektorji

  • izkoristite brezplačno energijo sonca
  • enostavno in učinkovito ogrevanje sanitarne vode 

Solarni sistemi

Bosch solarni kolektorji vam ujamejo tudi najmanjši sončni žarek, ki ga izkoristijo v prid vašim ogrevalnim zahtevam, tako za ogrevanje sanitarne vode, kot dogrevanje bivalnih prostorov. Zgradba kolektorja absorbira posebej veliko sončne svetlobe, zato boste lahko za ogrevanje porabili manj denarja, saj boste izkoriščali brezplačno sončno energijo.  

Prednosti solarnih kolektorjev

  • kolektorji so okolju prijazni, s široko možnostjo vgradnje
  • enostavno jih je vključiti v že obstoječi ogrevalni sistem
  • izkoriščajo brezplačno sončno energijo in s tem zagotavljajo nižje ogrevalne stroške
  • primerni za ogrevanje sanitarne vode, kot tudi dogrevanje bivalnih prostorov
  • odlična učinkovitost in zanesljivo delovanje

Zanimivo in koristno je vedeti

Veliko vlogo pri učinkovitosti sončnih kolektorjev igra ustrezno mesto montaže. Če želite zares izkoristiti brezplačno sončno energijo je priporočljivo, da kolektorje namestite obrnjene na jug, kjer je največ sončne svetlobe. Montirate jih lahko na streho, v streho ali pa na ustrezno konstrukcijo. Cenovno bolj ugodna je zagotovo montaža na ali v streho, hkrati pa tudi enostavnejša. V primeru montaže kolektorjev na konstrukcijo imate to prednost, da se konstrukcija lahko ustrezno obrne na jug. Je pa pri tem potrebno upoštevati vremenske vplive kot so npr. močan veter, da se temu primerno konstrukcija obteži, da ne pride do poškodb kolektorjev.

Sanitarno vodo lahko ogrevamo na več načinov, z elektriko, plinom, toplotno črpalko, biomaso... Ker pa je sanitarna voda lahko velik porabnik energenta je ključnega pomena, da se v čim večji meri poslužujemo alternativnih virov ogrevanja. Eden izmed njih so zagotovo sončni kolektorji, ki na enostaven način absorbirajo sončno toploto, jo pretvorijo v toplotno energijo, ter s tem brezplačno ogrejejo vašo sanitarno vodo. Še posebej pridejo do izraza v vročih poletnih dneh, ko je energije v izobilju. Tako lahko vaš ogrevalni sistem skozi vroče poletne dni počiva, vi pa s tem privarčujete na energentu. Ogrevanje sanitarne vode v večini primerov pomeni več kot 1/3 porabljene energije za ogrevanje, kar pa ni zanemarljivo, zato so sončni kolektorji odlična rešitev za tovrstno ogrevanje.

Če si želite zares zagotoviti popoln komfort po topli sanitarni vodi je potrebno najprej predvideti kako velik bojler potrebujete, še posebej, če ste več članska družina z malimi otroci. Število kolektorjev zavisi od potreb po sanitarni vodi in njihovi učinkovitosti. Bosch priporoča za ogrevanje sanitarne vode, bojler velikosti 300 l in dva solarna kolektorja. S tem lahko pokrijete zahtevne potrebe po topli sanitarni vodi. Če vam je 300 l bojler premajhen in bi želeli imeti večjega npr. 400 l je priporočljivo na streho dodati še en dodatni solarni kolektor. Sicer pa za povprečne potrebe po topli sanitarni vodi, štiri-pet članske družine, zadostuje 300 l bojler in dva solarna kolektorja. Pri izbiri slednjega zagotovo ne boste zgrešili.

Način ogrevanja sanitarne vode je odvisno predvsem o vaših potrebah in možnostih vgradnje ustrezne opreme. Kadar imate premalo prostora, kamor bi lahko namestili toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode je izbira solarnih kolektorjev zagotovo idealna rešitev, saj so kolektorji vgrajeni na strehi oziroma izven prostorov. V notranjosti je nameščen le bojler in seti z regulacijskim sistemom, ki ne zavzame tako veliko prostora. Prednost kolektorjev je tudi v tem, da je poleti energije zunaj zagotovo več, kot jo premorejo vaši prostori, kjer je nameščena sanitarna toplotna črpalka. S tem je zagotovljena boljša preskrba s toplo sanitarno vodo. Če pa zadevo pogledamo iz finančnega vidika pa je zagotovo cenejša varianta vgradnja sanitarne toplotne črpalke. Investicija je za cca. 40 % nižja od investicije vgradnje solarnih kolektorjev. Katera koli izbira ogrevanja sanitarne vode z alternativnimi viri (solar, toplotna črpalka) je smiselna in učinkovita, saj v vsakem primeru tako znižate stroške ogrevanja in poskrbite za čistejše okolje.

Pomoč pri nakupu

Imamo več kot 30 let izkušenj na področju ogrevalne tehnike, ki smo jih vedno pripravljeni deliti z vami. S tem pridobite hitro, kakovostno in najboljšo rešitev za vaš ogrevalni sistem. Stopite v stik z nami!

03 42 78 132 Povpraševanje

Za prijavo na e-novice v spodnji obrazec vpišite vaše ime in e-naslov.

Kontakt
Naslov

KOVINTRADE d.d. Celje
3001 Celje, P.P. 1040
Mariborska Cesta 7, Slovenija