Kovintrade

Kako toplotne črpalke Bosch ob podražitvah elektrike še vedno ostajajo v vrhu po ekonomičnosti

Kako toplotne črpalke Bosch ob podražitvah elektrike še vedno ostajajo v vrhu po ekonomičnosti

Uporabnike ogrevanja skrbi kakšne so prognoze za podražitev električne energije? Kakšna bo cena EE za gospodinjstva v 2023, koliko so toplotne črpalke ekonomične?

Drži da cene elektrike v 2022 dosegajo rekordne vrednosti, vendar so toplotne črpalke v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi še vedno stroškovno konkurenčne, saj je strošek ogrevanja na enoto koristne energije manj porastel kot so porastli stroški z drugimi najbolj pogostimi energenti.

Cena elektrike ne zmanjšuje zanimanja za nakup toplotne črpalke

Cena elektrike se na veleprodajnih trgih zvišuje, v Sloveniji smo seveda odvisni od gibanja cen zunaj meja. Povprečna veleprodajna cena elektrike je bila na primer v Nemčiji prvih desetih dneh junija 177 evrov za megavatno uro, v sredini junija pa je ta dosegla že 300 evrov. Vendar lahko v Evropi v izogib stalnemu višanju cen elektrike pričakujemo, da se bodo za delovanje usposobili dodatni viri, za katere so že rezervirana sredstva (sončne, vetrne elektrarne…), kar velja tudi  za Slovenijo.

V najslabšem primeru, če se elektrika podraži za 100 odstotkov lahko za gospodinjstva, katerega strošek za elektriko je predhodno znašal 80 EUR mesečno predvidevamo podražitev za dodatnih 27 EUR (cena elektrike dejansko predstavlja tretjino končne cene, preostanek zneska so omrežnina, trošarina in DDV).V skupnem znesku z upoštevano podražitvijo to pomeni končno ceno 107 EUR in ne 160 EUR.

K znižanju cene elektrike za gospodinjstva in male odjemalce bo do sredine drugega leta 2023, kot je v juliju 2022 napovedala vlada, prispevala tudi država, ki bo znižala trošarino in DDV. Poleg tega je smiselno pri odločitvi za prehod na ogrevanje s toplotno črpalko poiskati najugodnejšega dobavitelja elektrike, ki ima nižje cene elektrike za lastnike toplotnih črpalk.

Ogrevanje s toplotno črpalko Bosch je kljub povišanju cen električne energije še vedno ugodno, tudi predvsem zato, ker so obnovljivi viri energije, ki jih toplotna črpalka izkoristi iz zraka, praktično brezplačni, zato je zanimanje za tovrstno ogrevanje še vedno v porastu. 

Kako primerjati toplotne črpalke, katere izbrati in v kolikšnem času se povrne investicija?

Energetski svetovalci svetujejo, da je pri toplotnih črpalkah še sprejemljiva odplačilna doba krajša od 10 let. Ob izbiri nove toplotne črpalke zrak – voda je priporočljivo natančno vrednotenje stroškov v celotni življenjski dobi delovanja. Vendar je poleg stroškov, izbira pravega modela toplotne črpalke, še posebej velikega pomena, saj je njena učinkovitost  ključna za varčno in zanesljivo delovanje. Pred nakupom je smiselno med seboj primerjati toplotne črpalke istega kakovostnega razreda in  opremo, ki je zajeta v končno ceno. Velik pomen imajo tudi zanesljivost servisa, garancijska doba, reference, predloženi certifikati kakovosti (EHPA…).

PRIMER HIŠE 1 - Cena toplotne črpalke za starejšo povprečno veliko stanovanjsko hišo

Cena toplotne črpalke višjega kakovostnega razreda, kot je primer proizvajalca Bosch, za povprečno eno stanovanjsko hišo, v velikosti 160 m2, ki ima solidno izoliran obod hiše in je energetsko sanirana, v letu 2022 znaša nekje 9.500 EUR*. K tej ceni je potrebno prišteti še montažo na ključ (ki je za vsak objekt specifična) in odšteti subvencijo. Višina subvencije je odvisna od vrste objekta ali gre za obstoječ objekt ali novogradnjo.

PRIMER HIŠE 2 - Stroški ogrevanja starejše dvostanovanjske hiše s toplotno črpalko BOSCH ne presegajo 2.000 EUR

Sodobne toplotne črpalke Bosch zrak - voda zmorejo učinkovito ogrevati starejše hiše z radiatorskim ogrevanjem, sploh če je  objekt energetsko obnovljen. Takšen primer je gospodinjstvo s 7 družinskimi člani, ki potrebuje ogrevanje dvoetažne, 300 m2 velike stanovanjske hiše in ogrevanje sanitarne vode. Cena toplotne črpalke z bojlerjem sanitarne vode, moči 17 kW, ki spada v višji kakovostni razred z odbito subvencijo in montažo na ključ,  je za ta primer dveh gospodinjstev znašala 10.000€ - akcijske pogoje ponudnika  lahko preverite TUKAJ. Stroški ogrevanja  so se za ta primer gospodinjstva, ki so ogrevali s kurilnim oljem, po vgradnji toplotne črpalke skoraj razpolovili, iz 3.500€ letnega stroška ogrevanja, skupaj s sanitarno vodo, je po novem strošek znašal manj kot 2.000€.   V hiši bivata dve družini, kar pomeni, da je strošek ogrevanja na posamično družino visok 1.000 EUR, mesečno bo na gospodinjstvo strošek znašal nekje 83 EUR.

Če bi danes primerjali cene električne energije in kurilnega olja za ogrevanje in pripravo sanitarne vode za identičen objekt bi ta znašal : 4.900 € za olje in 2.400 € za toplotno črpalko, kar pomeni, da je ogrevanje s toplotno  črpalko več kot za polovico ceneje. Investicija v toplotno črpalko se zagotovo obrestuje.

Zakaj je izbira Bosch toplotne črpalke Compress 6000 najboljša?

Toplotna črpalka Bosch Compress 6000 AW ni visoko učinkovita le zaradi inverterja, ampak tudi zaradi drugih izboljšav, ki zagotavljajo odlično in zanesljivo delovanje skozi celo leto. Za razliko od ostalih toplotnih črpalk zrak-voda, ima toplotna črpalka Bosch Compress 6000 AW vgrajene številne patente, ki zagotavljajo velik prihranek energije in dodatno ugodnost za uporabnika. Sezonski izkoristki so med najboljšimi na slovenskem trgu (SCOP do 203 %). Toplotna črpalka deluje tudi izredno tiho, je tišja od sodobnega pomivalnega stroja, saj ima kompaktno obliko novega ohišja, ki je narejen iz posebne pene (polipropilena). Izredno zanesljiva je tudi v ekstremnih pogojih. Enota je brezplačno povezljiva tudi na mobilno napravo (brezplačno naročilo preko spletnega obrazca), medtem, ko je pri konkurenčni toplotni črpalki ta možnost plačljiva.

Za prijavo na e-novice v spodnji obrazec vpišite vaše ime in e-naslov.

Kontakt
Naslov

KOVINTRADE d.d. Celje
3001 Celje, P.P. 1040
Mariborska Cesta 7, Slovenija